HOBBY'S / PIZZA BAKKEN

Pizza bakken

Pizza’s, ik heb ze altijd lekker gevonden. Zelfs in Rome waar ik voor mijn werk in totaal 3 maanden verbleef kon ik elke dag pizza’s eten. Dit deed ik uiteraard niet maar toch minimaal 2x per week. Hier heb ik veel verschillende pizza’s geproefd van een voorafje tot aan een complete maaltijd. Wij (mijn collega’s en ik) zochten wel de restaurants uit die niet in het toeristische gedeelte lagen. Uiteindelijk hadden wij een “thuis” restaurant waar wij regelmatig kwamen. De oven ging pas om 20:00 uur aan maar dat mocht de pret niet drukken. De bazin zat aan een keukentafeltje met haar hond eronder vlak bij de kassa. Ook de politie kwam hier regelmatig pizza’s ophalen. Hier werd je niet lastig gevallen door straatverkopers, dat was in andere restaurants wel anders. Twee “entertainers” mochten wel naar binnen, een goochelaar a la Tommy Cooper en een (opera)zanger. Al met al had je gewoon een gezellige avond en was je rond de 25 euro kwijt.

Het zelf bakken van pizza’s begon aantrekkelijk te worden nadat ik bij een collega zelf pizza’s mocht bakken. Hij had een echte pizzaoven in zijn tuin staan. Binnen een paar minuten waren deze klaar. Om nu ook een oven in de tuin te maken zag ik niet zitten en in een gewone oven gaat het in principe niet omdat hiervan de temperatuur te laag is (250 graden tegen 350-400 graden). De oplossing deed zich voor in een “Ferrari”. Dit is een pizzaoven die bovenstaande temperatuur wel haalt. Het is een Italiaans product en is semi professioneel (kan de hele avond aan staan). Hierin zitten 2 gloei elementen, 1 onder een steen en 1 erboven in de deksel. Ik heb er zo een gekregen van mijn collega’s bij mijn afscheid uit de Luchtmacht (FLO).

Betreffende oven is ook geschikt om kant en klare pizza’s in te bakken, in 5 minuten klaar. Maar het mooiste is toch om de pizza’s zelf te maken. Op het internet zijn veel recepten te vinden maar uiteindelijk bepaal je zelf wat je erop legt. Grofweg is de basis een bodem bedekt met tomatensaus en mozzarella. Hierop zijn natuurlijk veel variaties mogelijk met verschillende toppings.

Navigatie