HOBBY'S / MODELTREINEN

Modeltreinen

Momenteel ben ik daar nog niet mee bezig. Wel ben ik er in geïnteresseerd en dat komt door mijn vader. Hij heeft altijd een modelspoorbaan gehad gebaseerd op Fleischmann materiaal. Dit begon al op de flat waar wij gingen wonen in 1961. Hij had 1 slaapkamer volledig ingericht voor zijn hobby. Ik kan mij die nog redelijk herinneren. In het midden van de tafel zat een luik om vandaaruit bij de rest van de tafel te kunnen komen. Het materiaal kocht hij toen veel in Duitsland. In 1970 verhuisde wij naar een eengezinswoning, hier had hij de volledige zolder tot zijn beschikking. Alles werd nu wat groter aangepakt. Ik hielp hem daar af en toe bij totdat ik op mijzelf ging wonen in 1982. In de jaren daarna heb ik mij wel regelmatig “ingelezen” met verschillende bladen maar echter nooit fysiek begonnen met een modelspoorbaan.

Mijn vader ging hier wel fanatiek, in de wintermaanden, mee door. Regelmatig werd er wat afgebroken om plaats te maken voor iets nieuws. Dit werd mede veroorzaakt door de bouwpakketten die hij van ons kreeg voor zijn verjaardagen. Zelf heb ik eens een station gekocht en in elkaar gezet als startobject maar die is uiteindelijk bij mijn vader op de baan gekomen. Bij ieder bezoek moesten wij natuurlijk de nieuwste vorderingen bekijken. Mijn zoon vond dit reuze interessant en speelde hier stiekem mee als Opa zei dat hij alleen mocht kijken.

De laatste 2 jaren kon mijn vader het niet meer opbrengen om liggend onder de tafel de gewenste veranderingen in het elektrisch systeem te maken. Hierdoor “verstofte” de baan. Hij overleed in 2017 op 93 jarige leeftijd. Aangezien hij alleen woonde en ik de enige “erfgenaam” was moest het huurhuis binnen 1 maand leeg zijn. Mijn vader had wel aangegeven dat de spoorbaan maar verkocht moest worden omdat dit nog redelijk wat geld zou opbrengen. Dat heb ik niet gedaan, te veel emotionele waarde en in mijn achterhoofd speelt nog de gedachte om zelf nu eens hieraan te beginnen. Zodoende staan er nu zo’n 10 verhuisdozen vol treinmateriaal bij mij thuis. Aangezien ik in juni 2017 met FLO (Functionele Leeftijd Ontslag bij Defensie) ben gegaan komt er misschien meer tijd om hier aan te beginnen. Echter de camping slokt ook heel veel tijd op dus het zal net als bij mijn vader meer in de wintermaanden moeten plaatsvinden.

Navigatie